Smärtbehandling
TENS är en förkortning för transkutan elektrisk nervstimulering. Det är en smärtlindringsmetod som används för att behandla vissa typer av akut och långvarig smärta, till exempel muskelvärk eller förlossningssmärta.
Behandlingen innebär att nerver under huden stimuleras av elektriska strömmar. Det leder till att kroppens eget smärtlindringssystem aktiveras. Smärtan kan då dämpas tillfälligt, men själva orsaken till besvären påverkas inte.
TENS är egentligen lika gammalt som kinesernas akupunktur. Vi vet att egyptierna använde det redan för 4500 år sedan, vilket visas på papyrusrullar (de använde elektriska fiskar). Men TENS i vår mening har sitt ursprung 1965.
Gate-control-teorin, smärtlindring ifrån ryggmärgen
Vad är smärta? Kroppens varningssignal vid akut sjukdom eller skada är smärta. Vid långvariga smärttillstånd fyller inte smärtan längre någon funktion, men kan trots detta vara så intensiv att den hindrar ett normalt liv. Smärtlindrande tabletter kan ofta lindra akut smärta men vid långvarig smärta har tabletter ofta sämre effekt.
Tänk dig att du tappar ett tungt föremål på tårna. Omedelbart kommer en blixtrande smärta men den går snabbt över. Efter en kort tid kommer istället en dov värk som tycks komma från hela foten. Frågan är – vilken mekanism stängde av smärtan? Finns det en ”ventil”? Finns det en sådan borde man kunna stänga av all smärta. När den “goda” smärtan har utfört sin uppgift vill vi inte ha den andra smärtan – den kroniska värken.
I en mycket uppmärksammad artikel i tidningen Science, 1965, av forskarna R. Melzack och P. Wall kallar de denna “avstängningsventil” för en grind och placerar den i ryggmärgen. Den kallas för ”gate-control-teorin”. Kan man kontrollera grinden, kan man också kontrollera smärtan. Mekaniken för detta är att tillföra samma typ av nervsignaler som vid akut smärta. Dessa forskare visste också att redan de gamla egyptierna använde elektriska fiskar för samma effekt. TENS apparaten skickar elektriska impulser genom elektroder på huden på det smärtande området. Impulserna stimulerar de ytliga nerverna och får dem att skicka en konstant signal. Denna signal blockerar därmed andra smärtsignaler från området och förhindrar att de når hjärnan.
Avstängningsventil för smärtan:
När används TENS?
TENS kan användas både vid akuta och långvariga smärttillstånd. Det kan ibland räcka som smärtlindring eller så kan man kombinera med tabletter. Smärtan kan dämpas tillfälligt, men själva orsaken till besvären påverkas inte.
Hur länge och hur ofta behöver man använda TENS?
Det är väldigt individuellt hur länge en smärtlindring sitter i efter avslutad behandling. Ibland kommer smärtan tillbaka direkt när man stängt av apparaten och ibland varar smärtlindringen några timmar. Högfrekvent TENS kan användas under obegränsad tid – man kan inte överstimulera enligt tillverkaren.
Vid lågfrekvent TENS bör tiden för stimulering begränsas till 30-45 min per behandling, eftersom denna frekvens även stimulerar musklerna att dra ihop sig och därför kan ge träningsvärk… Hm, tänk på TV-shop. Där har vi magtrimmaren. Så nu vet vi hur den fungerar. Med lågfrekvent TENS får man ha lite mer tålamod eftersom det kan ta upp till 6-8 behandlingar innan optimal smärtlindring har uppnåtts.
TENS behandling
Det är viktigt med en individuell anpassning av TENS-behandlingen. För att få så bra effekt som möjligt rekommenderas att man vänder sig till en sjukgymnast för att prova ut apparaten och elektroderna.
Elektroder fästs på huden över eller i närheten av det område där man har ont. Inga sår får finnas där. Elektroderna ansluts sedan till en batteridriven dosa som ger ifrån sig elektriska impulser. Under behandlingen kan man känna muskelryckningar och att det pirrar i huden under elektroderna.
En vanlig behandling om man har muskelvärk etc varar i 30-45 minuter och upprepas två till fyra gånger per dag.
Fördelar
En kvinna som har TENS varje dag säger: ” En sak jag tycker är bra är att jag slipper ta så mycket smärtstillande tabletter. Den är liten och behändig och lätt att bära med sig. De flesta tror att jag har en mobiltelefon i bältet.” Det är inte helt säkert att TENS kommer att vara något för dig, men väl värd att pröva.
Hur mår man efteråt?
Jag har mött personer som provat TENS och som sedan har haft tre dagar med ingen eller mycket liten smärta. Orsaken kanske inte går att åtgärda men TENS apparat är en fiffig uppfinning för att hindra smärtan och lindra den.
Hur får jag tag i en TENS apparat?
Sjukgymnast Göteborg har TENS apparat som du kan prova på plats, för att se om detta är något som är bra för dig. Vi har även bra apparater för att kunna hyra hem, om du vill detta.
Medicinsk fotvård
Hos Sjukgymnast Göteborg finns nu Anjas Medicinska Fotvård. Anjas Medicinska Fotvård är en privat enhet som inte har avtal med landstinget. Oavsett så har vi alla fötter som vi använder: Ta hand om dina fötter - de är viktiga!
Bokning
Du bokar tid hos oss antingen via e-post eller telefon.
Vi ber dig uppge namn, telefonnummer och e-post adress när du kontaktar oss så att vi snabbt kan nå dig.